Stelian Tănase DEZVĂLUIE ce se ascunde în spatele Alianței Vestului! România, la polul sărăciei europene

0
728

Scriitorul și istoricul Stelian Tănase descâlcește, pe blog, ițele deja celebrei Alianțe a Vestului, care a facilitat, zilele acestea, tot soiul de scenarii alambicate și fanteziste.

Tănase susține că acest construct reprezintă o reacție la lipsa reformelor, la centralizarea din ce în ce mai anacronică, mai rigidă, dar și la marile decalaje pe care le putem observa în diverse regiuni ale României, țară care, avertizează istoricul, se zbate la polul sărăciei europene. IdentitateaLiberală.ro vă prezintă considerațiile lui Stelian Tănase.   

Ardealul s-a săturat să tot fie tâlhărit

”Apariția Aliantei Vestului a dat nastere unei serii nesfirșite de scenarii conspirationiste născute din teama de secesiune a Ardealui de Romania. Facebook-ul s-a umplut de comentarii apocaliptice, televizunile si-au pierdut vremea incercînd să descîlcească ce complot anti-românesc se ascunde aici. Diversionisti de profesie – care trăiesc speriind lumea prin talkshow-uri – au ghicit deja de la conferinta de presa a „bandei celor 4″ tentativa de a rupe cele mai bogate orase (dupa Bucuresti) de restul țării noastre prea iubite. Altii se gindesc la un complicat joc geopolitic care tot acolo duce. La dezlipirea Ardealului de țara mamă. Vine cam așa – după 100 de ani de conviețuire, Ardealul s-a saturat să fie tîlharit de regățeni și încearcă să se descurce singur vizavi de abuzurile birocratiei. E clar că de la Bucuresti nu vor avea parte decit minciuni, promisiuni neonorate, rapt.

România, la polul sărăciei europene

Nu e un secret pentru nimeni că România este o țara cu mari decalaje intre regiuni. De la bogatele Crișana&Banat, la săracele Băragan&Oltenia și sudul Moldovei. Ritmurile de dezvoltare diferă foarte mult de la vest spre est si spre sud. Ardealul pare determinat să-și accelereze modernizarea, să se europenizeze mai repede decît pînă acum. Multi de aici s-au saturat să aștepte să se deștepte românul din somnul cel de moarte. Celelalte provincii par mulțimite cu stagnarea și înapoierea lor endemică. Mai simplu li se pare brațelor de muncă de aici să plece in Occident. De ce să lucreze acasă pentru propășirea locurilor natale? Se pare că nu mai crede nimeni în România la polul sărăciei europene. Atitudinea defetistă este strins legată de sărăcie, de înapoiere, de corupție.

Centralism și birocrație

Alianta Vestului este întîi de toate o reacție la lipsa reformelor. A administrației, în primul rind care de 30 de ani stă pe aceleasi reguli din anii 60 ai regimului comunist. Este prea multa birocrație, prea mult centralism. Totul se decide la București de către o mînă de oameni. Ca efect, este și mult prea multă corupție. Ea generează înapoiere, lipsa investițiilor, risipa de resurse etc. În loc să ne speriem că ne fură cineva Ardealul și că Oradea, Cluj, Arad, Timișoara conspiră să se rupă de România, ar trebui sa incurajam ca și orașele din nordul Moldovei să se alieze în proiecte comune (Suceava, Botosani, Iasi). De ce nu am sprijini o confederație a orașelor Dunărene (de la Turnul Severin la Sulina), de exemplu?

Pînă acum, am avut lipsa de initiațivă, de hotărire și de clarviziune. Nu mai e nimic de așteptat. A fost prea multa răbdare vizavi de abuzurile si lenea Bucurestiui și hrăpăreața lui birocrație.

Vom rămîne împreună numai dacă o vom duce bine împreună”, scrie Stelian Tănase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.