Raport Expert Forum: Robert Negoiță și S3 au primit bani prin PNDL cât CINCI municipii întregi!

0
1630

Think tank-ul Expert Forum a lansat zilele acestea, la Chișinău (alături de partenerii Comunitatea Watchdog.md și Expert Group), mai multe rapoarte privind clientelismul în România, Moldova și Georgia.

Potrivit analiștilor Expert Forum, doar în prima jumătate a anului 2018, plățile pentru investiții din bani naționali (Programul Național pentru Dezvoltare Locală) către primăria Sectorului 3 – condusă de vicepreședintele PSD-ist Robert Negoiță – au fost echivalente cu cele către cinci municipii întregi: 28,4 milioane. De notat că Sectorului 3 i s-au alocat 74,5 milioane lei din PNDL 2 pentru perioada 2017-2020, aproape cât celelalte sectoare din București laolaltă. În procente, 60% din bani au ajuns la primării și CJ conduse de PSD, aproximativ 32% la PNL și 3,94% la UDMR. IdentitateaLiberală.ro vă prezintă concluziile raportului Expert Forum.

Sectorul 3, campion la fonduri

”În România, în prima jumătate a anului 2018, am putut observa dezechilibre în realizarea de plăți pentru PNDL. Plățile pentru investiții din bani naționali (Programul Național pentru Dezvoltare Locală) către Sectorul 3, unde primarul este membru PSD (Robert Negoiță – n. red.), au fost echivalente cu cele către cinci municipii întregi; 55 de municipii au primit de două ori mai mult, adunat, decât S3. De asemenea, există discrepanțe importante între localitățile care au primit cei mai mulți, respectiv cei mai puțini bani, la comune proporția ajungând și la 1/11.000. Unele dintre județe sau comune care au primit cei mai mulți bani în cont sunt și cele în care se înregistrează de regulă recorduri de vot în favoarea partidului de la putere”

60% din fonduri, la PSD

Din PNDL, principalul instrument pentru alocarea de fonduri pentru investiții, au fost făcute plăți de 1.69 miliarde de lei, către 1468 de beneficiari, 71% comune. În procente, 60% din bani au ajuns la primării și CJ conduse de PSD, aproape 32% către PNL și 3.94 % către alte UDMR; alte partide au primit restul. Plățile pot veni din proiecte finanțate atât din PNDL 1, cât și din PNDL 2.

Bani publici versus prezență ridicată sau mobilizare la urne

Am publicat localitățile sau județele care au primit cei mai mulți și cei mai puțini bani, în funcție de partidul din care provin primarii sau președinții CJ. Cifrele arată în multe cazuri diferențe semnificative între entitățile din vârf și cele aflate pe ultimele locuri, chiar și de peste 11.000 de ori. Fără a fi neapărat o regulă, se poate observa că unele dintre comunele (Gogosu/DJ, Colonesti/OT) sau județele fruntașe (Giurgiu, Olt), care au primit cei mai mulți bani sunt active și când vine vorba de prezență ridicată sau mobilizare intensă a alegătorilor la alegeri.

PNDL, Negoiță și Băluță

În București, doar Sectorul 3 și Sectorul 4 au primit bani din PNDL. Sectorul 3, condus de primarul Robert Negoiță (PSD) a primit 28, 4 mil., iar Sectorului 4 i s-a transferat un milion de lei. Majoritatea proiectelor finanțate pentru sectoarele Bucureștiului sunt legate de consolidări de școli și grădinițe. Sectorului 3 i s-au alocat 74.5 milioane din PNDL 2 pentru perioada 2017-2020, aproape cât celorlalte sectoare din București adunat; S1 nu a primit alocări.

La capitolul plăți, comparativ, primele 5 municipii – Drobeta Turnu Severin, Galați, Resița, Hunedoara, Orăștie – din listă au primit 27 de milioane. Toate cele 55 de municipii au primit 68 de milioane de lei”, se arată în raportul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.