Eurobarometru: SCĂDERE dramatică de încredere a românilor în UE! De ce crește euroscepticismul EXCLUSIV

0
546

Potrivit eurobarometrului oficializat, miercuri, de Parlamentul European, 66% dintre cetățenii statelor comunitare (65% dintre români) doresc ca țara lor să rămână în cadrul UE. De asemenea, analiza susține că 49% dintre europeni (51% dintre români) se declară satisfăcuți de modul în care democrația funcționează în interiorul UE.

Deosebit de interesant este că, până anul acesta, analizele Bruxelles-ului invocau procente mai mari decât cele invocate mai sus – 75%-85% –, ceea ce înseamnă că eurosceptiscismul a câștigat ceva teren, de-a lungul ultimelor șase luni. Facem precizarea că eurobarometrul este realizat de Kantar Public, la solicitarea Parlamentului European.

Pe de altă parte, să observăm că media românilor care se declară satisfăcuți de modul în care funcționează democrația în cadrul Uniunii Europene – 51% – este ușor mai mare în raport cu media la nivelul european, ceea ce este cel puțin interesant. Aceasta în condițiile în care – în lipsa unei opoziții politice și instituționale puternice –, există percepția că singura opoziție serioasă la ofensiva concertată a coaliției PSD-ALDE asupra Justiției se află… la Bruxelles. Totuși, diminuare a încrederii în Uniunea Europeană – să reținem că această scăderea nu este, nici pe departe, catastrofală, cu atât mai mult dacă o raportăm la procentele înregistrate în celelalte state comunitare! – certifică faptul că euroscepticismul câștigă teren, încet dar sigur.

Coaliția PSD-ALDE și mesajele anti-UE

În definitiv, procentele prezentate sunt facil de înțeles, având în vedere că România e membră cu drepturi depline a Uniunii Europene de 11 ani, iar, de-a lungul ultimului an și jumătate, coaliția de guvernare PSD-ALDE a proferat, în mod constant, mesaje cu un puternic caracter anti-occidental și anti-UE, pe fundalul ofensivei îndreptate împotriva Justiției și a statului de drept. Nici organizarea și susținerea așa-zisului referendum pentru familia tradițională nu a avut nici cea mai mică legătură cu UE, demersul fiind unul anti-occidental prin excelență. Având în vedere toate aceste chestiuni, este un aspect pozitiv de-a dreptul că încrederea în Uniunea Europeană nu a scăzut într-un mod mai accelerat (cum vedem că se întâmplă în cazul altor state membre).  

Dragnea ia în colimator instituțiile europene

Întrebat ce părere are de faptul că ponderea românilor care nu cred că apartenența la Uniunea Europeană a scăzut cu aproximativ 10% în ultimele șase luni, șeful PSD-ist Liviu Dragnea a susținut că e… ”îngrijorător”. „Sigur că este îngrijorător (…) Ar trebui să convingă oficialii europeni de ceea ce se spune de foarte mult timp și de ceea ce am spus și eu în mai multe rânduri, și nu cu răutate, ci cu toată buna credință, cetățenii din toate țările europene trebuie să simtă că instituțiile europene lucrează pentru ei. Deci există această problemă și care este și la baza dezvoltării unor partide naționaliste, extremiste și radicale, care încep să fie din ce în ce mai importante, să conteze în noile majorități parlamentare din restul țărilor”, a susținut Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.