Dreapta și stânga politică – între continentul american și cel european

0
384

Statele Unite ale Americii sunt martorele apariției primelor partide politice moderne. În jurul anilor 1800, s-au constituit partidele de patronaj și sistemul bipartidist care s-a menținut până în zilele noastre.

Spre deosebire de majoritatea partidelor politice din Europa, partidele americane sunt, mai degrabă, interesate de consolidarea puterii și de o guvernare bazată pe consens.

În mod tradițional, scena politică din Statele Unite ale Americii este împărțită între Partidul Republican (partid de centru și centru-dreapta, susținător al proceselor democratice) și Partidul Democrat (unul dintre cel mai vechi partid din lume, susținător al drepturilor minorităților, al libertății de expresie). În afară de cele două partide politice principale (le-am putea numi partide istorice), în Statele Unite ale Americii mai există Partidul Independent American, Partidul Comunist, Partidul Socialist al Muncii, Partidul Socialist, precum și alte formațiuni politice minore, practic, fără nici o aderență electorală.

Miza acestei competiții politice este funcția de președinte, iar în plan secund, locurile din Senat și Camera Reprezentanților. Partidele politice americane au încercat întotdeauna să acapareze  funcțiile politice de la toate nivelele statului, abordând atitudini practice. Față de Europa, nu au permis apariția unor partideconfesionale sau ideologico-doctrinare.

Partidul Democrat, fondat de Thomas Jefferson, a apărut ca o necesitate pentru susținerea statelor membre ale federației. Militant pentru disciplină fiscală și securitate socială este un pilon important care luptă și împotriva oricăror discriminări.

Mai târziu, se formează Partidul Republican, la jumatatea secolului al XIX- lea, ca o grupare opusă sclaviei negrilor. Abraham Lincoln, primul președinte republican, urmat de Ulysses Grant, mai târziu Th. Roosevelt sunt reprezentanți pentru politica susținută de acest partid de dreapta. Au creat un cadru legislativ necesar unei economii prospere, au adoptat un cadru legal privind calitatea alimentelor și împotriva drogurilor.

Valorile pe care le promovează republicanii se referă la familie, credință, responsabilitatea personală și demnitatea ființei umane. Sunt campanii importante bazate pe egalitatea de șanse, drepturi egale, creștere economică realizabilă.

Continuând călătoria pe scenă politică a continentului european, Revoluția franceză de la 1789 a divizat-o într-o dreaptă politică ce împărtășește ideile liberaliste și o stângă conservatoare. Aceste două direcții acaparează multitudinea derivată, care luptă pentru un consens politic.

Trebuie să remarcăm faptul că, în America, confruntarea dintre cele două partide politice nu se realizează la nivel politic sau ideologic, ci în domenii economice și de interes național sau local.

În Europa, în procesul de cucerire și execitare a puterii, partidele politice folosesc valorile naționale și interesele poporului pentru a crea sensuri în activitatea de guvernare și instituții puternice, capabile să susțină binele național.

 

sursa foto:blog.bigstep.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.