Consecința Rezoluției PE: România este oficial o țară ILIBERALĂ! Nimicitorul Raport MCV

0
472

Devastatoarea rezoluție adoptată, marți, de Parlamentul European, aruncă România în categoria țărilor iliberale, confirmând, în totalitate, multiplele avertismente lansate, de-a lungul ultimilor doi ani, de sutele de mii de protestatari #Rezist, de societatea civilă, de presă, de importante ambasade și de reprezentanți ai opoziției, în ceea ce privește ofensiva concertată a coaliției PSD-ALDE îndreptată împotriva statului de drept. Votul a fost categoric: 473 de europarlamentari s-au exprimat ”pentru”, 151 ”împotrivă” și s-au înregistrat 40 de abțineri.

Rezoluția Parlamentului European condamnă în termeni duri atât așa-zisa ”reformă” a Justiției, cât și intervenția în forță de pe 10 august, din Piața Victoriei, pe care Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu-Tăriceanu au găsit de cuviință s-o prezinte drept… o tentativă violentă de lovitură de stat. De notat că aceeași balivernă a fost fluturată și de propagandiștii Sputnik.md. Potrivit documentului adoptat în plenul de la Strasbourg, pe 10 august a avut loc o ”intervenție violentă și disproporționată a poliției”. Rezoluția recomandă puterii de la București să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”.

MCV: cele 12 recomandări din 2017 nu mai sunt suficiente!

De o duritate extremă sunt și concluziile Raportului MCV, care avertizează că România a înregistrat regrese majore în Justiție, Comisia Europeană solicitând suspendarea procedurilor vizând numirea și revocarea procurorilor de rang înalt. În pofida implementării unor măsuri ca urmare a recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017, România a făcut, potrivit oficialilor europeni, numeroși pași înapoi. ”Raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Angajament pentru independența Justiției

 „Drept rezultat, cele 12 recomandări formulate în raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor”, precizează Comisia Europeană. De notat că MCV-ul ne decuplează de Bulgaria, care a făcut progrese semnificative de-a lungul ultimului an, în timp ce țara noastră a înregistrat regrese. Drept urmare, Bulgaria ar putea scăpa de MCV începând cu anul viitor. Ceea ce este exclus în cazul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.