CONCLUZIA sociologului: De ce a pierdut deja PSD alegerile prezidențiale!

0
702

Sociologul Barbu Mateescu pune sub lupă, într-o analiză publicată pe blog-ul propriu (http://sociollogica.blogspot.com/), perspectivele viitoarei bătălii pentru Cotroceni și explică de ce, foarte probabil, ”alegerile prezidențiale au fost deja pierdute de către candidatul PSD, oricine ar fi ea sau el”.

IdentitateaLiberală.ro vă prezintă concluziile sociologului.

”Lipsa de atractivitate a discursului naționalist-conservator-eurofob”

”Iohannis, altfel un candidat deloc imposibil de învins, are două atuuri. Unul este lipsa de atractivitate a discursului naționalist-conservator-eurofob pe care PSD îl propagă în spațiul public și îl va propaga și în 2019. Palma zdravănă primită de acest discurs în 2014 nu prea are echivalent în istoria electorală a României; palma primită de un test similar (referendumul privind definirea familiei tradiționale) e un avertisment uluitor de puțin luat în seamă de coaliția actuală. Pe de altă parte le este și imposibil să mai schimbe ceva, inerția partidelor vechi fiind un subiect asupra căruia voi reveni mai jos…

”Ce e iubit de PSD e respins de populație”

Marea șansă a lui Iohannis nu are de-a face cu identitatea contracandidatului său, din multe puncte de vedere opțiunile fiind interșanjabile. Ce e iubit de PSD (ex. Dăncilă) e de obicei respins de populație. Candidații gândiți în principal în vederea publicului non-PSD (ex. Pop) sunt văzuți de partid drept corp străin. Suma e nulă.

În plină prăbușire

Marea șansă a lui Iohannis este respectarea cu cerbicie de către PSD a coordonatelor indicate de Sebastian Lăzăroiu (într-un editorial publicat pe Contributors.ro – n. red.), un ghid important și în continuare relevant pentru pierderea alegerilor prezidențiale de către cel mai mare partid din România. Se poate spune chiar că, din 2016 încoace, PSD urmează aceste indicații mai bine și mai coerent ca întotdeauna. Aș puncta în special tema elitelor, azi ușor redefinită sub forma influențatorilor, aspect la care PSD stă în continuare nu foarte bine. Din lista citată mai sus lipsește deocamdată un mic element – stricarea relațiilor cu ALDE –, dar prin prisma acelui text alegerile prezidențiale au fost deja pierdute de către candidatul PSD, oricine ar fi ea sau el. De ce?

PSD = pericol

Una din axiomele lui Sebastian Lăzăroiu este următoarea: aportul campaniei prezidențiale propriu-zise e limitat și prin definiție supralicitat; ura față de partid se (re)clădește în timp, zi de zi, orășel cu orășel, pas cu pas, instituție a statului acaparată după instituție a statului acaparată, pe baza efortului consecvent și statornic a mii de militanți, șefi puși de partid și baroni atotputernici la nivel local.

Exceptând niște evoluții/involuții uluitoare, vom avea din nou un scrutin în care „PSD=pericol!” va fi tema principală. Ca de obicei mileniul ăsta…”, scrie Barbu Mateescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.