Cifre care ÎNGROZESC: România se transformă într-un FOCAR de tuberculoză! Avertismentul Romanian Angel Appeal

0
176
Little girl with the flu - isolated

Romanian Angel Appeal (RAA) – Fundație care acordă, încă din 1991, ajutor medical, psihologic, social și material persoanelor cu HIV/SIDA și tuberculoză, desfășurând totodată programe ce-i vizează pe copiii și tinerii afectați de boli cronice și excludere socială – avertizează că, ”la ora actuală, România este pe punctul de a deveni focar de infecție cu TB, TB-MDR și TB-XDR în Europa”.

Aceasta este principala concluzie a unei analize publicate pe site-ul RAA (www.raa.ro), care prezintă o serie de cifre puțin spus alarmante, cifre ce mențin România pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al incidenței tuberculozei. Deosebit de grav este că, pe lângă absența măsurilor sociale adecvate, drepturile persoanelor bolnave de tuberculoză sunt ignorate în mod programatic în România. Vă prezentăm avertismentul lansat de Romanian Angel Appeal.

1.500 de morți anual/20.000 de îmbolnăviri!

”Tuberculoza (TB) reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai serioase amenințări în domeniul sănătății publice, la nivel mondial. România, deși a înregistrat, în ultimii 10 ani, o sensibilă scădere a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE, din punct de vedere al incidenței tuberculozei: în fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane își pierd viața, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, cele mai multe, din rândul populației active (15-54 de ani).

TB-MDR și TB-XDR. Diagnostic cu întârziere

În ultimii ani, România se confruntă cu o nouă provocare, reprezentată de tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) și de tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de Organizația Mondială a Sănătății la aproximativ 1.000, în fiecare an. Apariția rezistenței la medicamentele anti-tuberculoase majore transformă așadar, tuberculoza, dintr-o boală vindecabilă, într-o boală greu curabilă sau chiar incurabilă. Mai mult decât atât, în România, diagnosticarea tuberculozei se face în majoritatea cazurilor cu întârziere, fapt ce crește riscul contagios și al dezvoltării unor forme mai severe de boală.

Lipsa măsurilor sociale adecvate

Mai mult decât atât, din cauza lipsei susținerii pacienților, prin măsuri sociale adecvate, dar și din cauza problemelor de management al medicamentelor anti-TB, doar 1 din 5 pacienți cu TB-MDR din țara noastră se vindecă, sporind riscul de epidemie. La ora actuală, România este pe punctul de a deveni focar de infecție cu TB, TB-MDR și TB-XDR în Europa”, susține analiza  Romanian Angel Appeal.

Drepturile bolnavilor de tuberculoză

În condițiile în care, în România, drepturile bolnavilor de tuberculoză sunt deseori ignorate, IdentitateaLiberala.ro vă prezintă, în cele ce urmează patru dintre acestea, expuse de jurnalista Paula Rusu, în urmă cu câteva luni, pe blog.

  1. Dreptul la tratament gratuit: e garantat prin Programul Național de Control al Tuberculozei. Orice pacient depistat cu tuberculoză, de la cel care face pentru întâia oară boala, până la cel care a abanonat tratamentul în alte ocazii, are dreptul la medicația recomandată de medicul care îl tratează, în mod gratuit, oricât de lungă și de costisitoare ar fi schema de tratament. Până în acest an schemele complete de tratament pentru cele mai grave forme de tuberculoză, rezistente la antibiotic, au fost finanțate în mare măsură de foduri internaționale. Ministerul sănătății s-a angajat la sfârșitul anului trecut (2017) că va prelua aceste cheltuieli, că vă asigura toate medicamentele necasare, dar documentația încă nu e finalizată iar bugetul asigurat e jumătate din cel anunțat.
  2. Dreptul la concediu medical plătit 100% în cazul salariaților depistați cu tuberculoză: până la 3 luni de zile se acordă automat, dar concediul minim pentru tuberculoză e de 6 luni. După 3 luni de concediu medical, deși au fost făcute niște modificări legislative, bolnavul e trimis la comisia medicală pentru prelungire care se poate face pentru o perioadă ce acoperă în total un an de zile. Dacă diagnosticul e extrapulmonar: tuberculoză de meninge, de aparat uro-genital, a glandelor suprarenale ori tuberculoză operată, concediul se poate prelungi până la un an și jumătate. Legea e strâmbă însă pentru că bolnavii cu forme rezistente la antibiotic, al căror tratament durează 2-3 ani, sunt pensionați pe caz de boală. În aceste cazuri sumele pe care le primesc bolnavii de cele mai multe cazuri sunt egale cu venitul minim garantat (cca 500 de lei/lună), deoarece pacientul cu tuberculoză e în general tânăr și nu și-a îndeplinit un minin stagiu de cotizare. O nedreptate socială pe care sperăm să o îndreptăm cu adoptarea Legii Tuberculozei. Dacă angajatorul vă desface contracul de muncă în timpul tratamentului împotriva tuberculozei, dați-l în judecata. Litigiile de muncă se judecă în regim de urgență, iar pacientul nu îi provoacă nicio pagubă patronului, statul plătește integral suma aferentă concediului medical și nu înstituția angajatoare. E dreptul pacientului de a beneficia de concediul de boală.
  3. Dreptul la reîntoarcea în câmpul muncii fără nicio constrângere socială: la finalul tratamentului, atunci când medicul pneumoftiziolog semnează documentul care  confirmă că pacientul se poate întoarce la muncă, nimeni și nimic nu îi poate interzice fostului pacient să-și reia locul în societate. E posibil ca pacientul să continue să mai ia pastile în cantități mai mici, pentru o perioadă, dar asta nu limitează capacitatea de muncă dacă așa decide medicul. În România, nu puține sunt cazurile în care pacienții reîntorși la muncă au fost nevoiți să-și schimbe serviciul deoarece colegii lor refuză să mai împartă cu ei același birou, aceeași încăpere.  Pentru cei care discriminează un fost pacient cu tuberculoză, aici îi includ și pe părinții extremiști care se tem pentru copiii lor dacă un dascal sau un alt copil au avut tbc: tuberculoza nu mai este contagioasă la trei săptămâni de la începerea tratamentului, la sfârșitul tratamentului este complet vindecată. Tuberculoza nu e o răceală cu care să te poți intoarce la muncă chiar dacă îți mai curge puțin nasul. Niciun medic nu eliberează documentele de reintegrare socială dacă pacientul nu e vindecat.
  4. Dreptul tratamentului la domiciliu: dacă nu sunteți contagios, dacă nu aveți prescris un tratament ce necesită observație medicală directă (injecții, perfuzii, etc), dacă vă respectați cu sfințenie tratamentul, dacă nu încălcați recomandările medicului și dacă vă prezentați la dispensar după programul stabilit de doctor, aveți dreptul de a rămâne la domiciliu pe toată durata tratamentului. Țările europene unde tuberculoza e foarte rar întâlnită, nici măcar nu au secții pentru această boală. În Anglia sau Portugalia, pacientul chiar dacă e contagios, e trimis acasa, cu solicitarea de a sta izolat până când microbul e anihilat; un cadru medical specializat vizitează zilnic pacientul și îi administrează tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.