Ce PRINCIPII trebuie să respecți când îți exerciți dreptul de a PROTESTA! Recomandările FDSC

0
437

În condițiile în care protestele #Rezist (și nu numai) s-au transformat, de-a lungul ultimului an și jumătate, într-o dominantă a actualității românești, în care societatea civilă joacă un rol din ce în ce mai important în apărarea Justiției, a statului de drept și a libertăților fundamentale, www.identitatealiberala.ro vă prezintă o serie de principii prezentate de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), principii care garantează rolul sănătos al societății civile nevoite să se manifeste prin proteste pașnice.

Prin ”societate civilă” facem referire atât la diversele organizații neguvernamentale, cât și, mai ales, la cetățenii care se implică civic. Facem precizarea că Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în 1994, în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene. FDSC este o ”organizație pentru organizații”, care consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunității în care cetățenii trăiesc.

Despre libertatea de exprimare

1.Libertatea de exprimare este fundamentala oricarei societati in care cetatenii se pot implica in viata cetatii. Chiar daca unora nu le plac manifestarile ei, cenzura fara baza legala intareste statul nepermis de mult, in detrimentul puterii cetatenilor. Avantul luat de o injuratura ca expresie a libertarii de exprimare trebuie tratat nu prin cenzura, ci prin asumarea de catre guvernanti a unei concluzii clare: nemultumirile cetatenilor care se exprima astfel sunt foarte serioase si trebuie sa li se gaseasca rapid solutii. Orice guvern ajunge sa primeasca din partea populatiei critici, in felurite forme. Aproape orice guvern se vede pus in fata unor proteste. Guvernele de succes insa reusesc sa invete ceva din aceste critici si sa le transpuna in politici publice clare, trecand dincolo de strategiile simpliste de comunicare prin care minimizeaza dorintele celor nemultumiti.

Transpunerea în politici publice

2. Avantul civic trebuie canalizat in solicitari concrete catre autoritati. Dupa ce o injuratura a reusit sa anime dorinte de implicare la nivelul multor cetateni, un protest nu se poate rezuma la asta. Orice implicare civica, pentru a avea sorti de izbanda intr-un termen rezonabil, trebuie sa se concentreze si pe etapa formularii unor solicitari clare pe care autoritatile sa le transpuna in politici publice.

Protestul nu trebuie să constrângă, să îngrădească libertăți

3. Avantul civic nu trebuie confundat cu dispretul fata de anumite categorii de cetateni. Canalizarea tensiunilor si obiectului protestelor catre niste paturi sociale, dincolo de faptul ca este foarte periculoasa, este si ineficienta. Atata vreme cat orice problema isi gaseste o ameliorare sau solutie intr-un demers de politici publice, vointa politica este cea care trebuie influentata pentru ajunge la cele mai rapide solutii. In plus, fiecare cetatean are dreptul sa se poarte, sa actioneze si sa voteze asa cum doreste, fara a fi constrans de vreun protest. Alesii nostri, in schimb, sunt cei care, in exercitiul functiei, sunt complet constransi sa se poarte doar asigurand infaptuirea interesului public.

NU violenței!

4. Avantul civic trebuie sa fie pasnic. Un protest violent arunca rapid in derizoriu scopul initial al protestului, caci nimic nu este mai important decat siguranta si integritatea corporala a fiecaruia dintre noi.

Despre importanța politicilor publice

5. Societatea civila nu face politica, societatea civila face politici publice. Societatea civila, prin insasi ratiunea existentei ei, exprima viziuni si deziderate despre infatisarea ideala a tarii, despre politicile ei publice, despre legi si ordonante de urgenta. Aceste viziuni sunt exprimate si prin critica fortelor politice de la putere, oricand este nevoie. Insa nu este suficient sa critici politicienii ca sa fi politician, iti trebuie in plus o strategie de accedere la putere. In Romania nu a existat nicio dovada a faptului ca protestele din istoria recenta au avut scopul de a aduce la putere un partid sau o persoana anume. Mai mult, orice politician responsabil vede in societatea civila nu un adversar, ci o resursa pentru a intelege mai  bine nevoile oamenilor pe care politicienii ii slujesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.