Ce NEREGULI au fost la referendum! Despre organizare deficitară, vot multiplu și liste suplimentare

0
672

Identitatealiberală.ro vă prezintă concluziile Coaliției FiecareVot – o inițiativă a grupului cetățenesc Geeks for Democracy demarată cu ajutorul organizațiilor neguvernamentale Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Centrul de Resurse Civice, Code 4 Romania și Techsoup – privind atât organizarea controversatului referendum pentru familia tradițională, cât și multiplele neregului sesizate de-a lungul celor două zile de vot.

Facem precizarea că proiectul ”Mobilizare civică pentru referendum corect” a fost cofinanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Potrivit observatorilor, la referendum au avut loc sute de nereguli: de la lipsa președinților de birouri electorale în numeroase secții de votare (fapt ce contravine legii!) până la suspiciuni legate de votul multiplu (cazurile sunt din județul Giurgiu) și de rupere a unor sigilii.

Atac la adresa presei

Totodată, este prezentat cazul unui jurnalist acreditat aflat pe teren căruia i-au fost tăiate (în județul Dâmbovița) toate cele patru cauciucuri ale autoturismului personal! Coaliția FiecareVot susține că, până în acest moment, nu există indicii că au fost ”probleme grave extinse la nivel național, care ar putea afecta semnificativ corectitudinea rezultatelor.

Concluziile

Vă prezentăm concluziile Coaliției referitoare la organizarea și neregulile așa-zisului referendum pentru familia tradițională:

Secții care nu au respectat prevederile legii

  1. Organizare deficitară, care s-a manifestat prin lipsa președinților de birouri electorale în mai multe secții de votare, fapt care a condus la perturbarea procesului de vot, întrucât acestea nu au fost deschise conform legii. De asemenea, pregătirea președinților BESV poate fi îmbunătățită și ridică semne de întrebare mai ales în cazul celor care au fost înlocuiți din scurt.
  2. Vot masiv pe liste suplimentare, fără posibilitatea de a verifica votul multiplu. Au existat secții unde votul s-a manifestat preponderent pe liste suplimentare, cum ar fi cazul secției 30 din Iași. Deși în unele situații există justificări, fiind situate lângă spitale, penitenciare sau mănăstiri, în alte cazuri, aceste procente nu au explicații. Lipsa sistemului SIMPV a generat situații în care președinții birourilor electorale au avut indicii de vot multiplu si nu au putut verifica dacă sunt reale sau nu.
  3. Siguranța procedurilor de sigilare: în cele mai multe cazuri sigiliile sunt bucăți de hârtie peste care se aplică ștampila de control și semnătura. Observatorii ne-au semnalat multe situații în care hârtia fusese lipită cu scotch de ușă, putând fi foarte ușor desfăcută. Mai mult, în anumite secții procedurile de sigilare a materialelor în seara de 6 octombrie nu au fost respectate, fapt care poate ridica îngrijorări privind corectitudinea referendumului în acele secții.
  4. Continuarea masivă a campaniei electorale în zilele referendumului, prin afișaj, distribuirea de materiale de propagandă și prin îndemn la vot. Am sesizat numeroase cazuri birourilor electorale județene sau oficiilor de sector. În unele situații, materialele nu au fost înlăturate sau au fost date jos cu mare întârziere. Nu avem o evidență a sancțiunilor aplicate pentru încălcarea legii. De asemenea, am primit un număr important de sesizări potrivit cărora preoții, dar și reprezentanți ai administrației locale s-au implicat activ în continuarea campaniei pentru referendum în cele 2 zile de vot, în special în a doua zi a referendumului.
  5. Au existat dificultăți legate de accesul observatorilor în secțiile de votare și au fost necesare numeroase sesizări pentru a permite accesul acestora. Biroul Electoral Central a emis o circulară prin care a solicitat președinților birourilor electorale să nu mai ceară documente care nu sunt necesare conform legii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrie comentariul
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.