Personal, consider că dreapta din România este o alcătuire ciudată, artizanală. Cred că fuziunea dintre PNL și PDL nu reprezintă o soluționare a problemelor dreptei. Fuziunea s-a realizat mai mult în interesul PDL. Faptul că liberalii s-au unit cu foști socialiști care au ajuns, peste noapte, creștin-democrați, nu cred că are o mare validitate. Dreapta autentică înseamnă mult mai mult: principii, doctrină ș.a.m.d.

O ”vulgată” politică

Pe de altă parte, în cursul ultimilor cinci-șase ani, dreapta românească – de la care s-a revendicat PDL dar și alte formațiuni – a teoretizat un discurs construit pe ceea ce am putea numi o ”vulgată” politică. Pe scurt, mesajul adiacent a fost mereu același: cine nu poate sau nu e în stare e liber să plece, să moară, sau să facă ce o vrea. Nu exagerez cu nimic – acesta e laitmotivul ce subzistă în subsolul discursurilor politicianiste așa-zise ”de dreapta”. Or, într-o țară care a fost supusă timp de 50 de ani unui odios sistem comunist de tortură, este incalificabil că spui așa ceva.

Trump și declarațiile ucigătoare

Dacă tratăm problema dreptei la nivel internațional, constatăm că majoritatea exponenților republicanilor americani sunt, din nefericire, chiar din această categorie tratată mai sus. Donalt Trump face niște declarații absolut ucigătoare.

Pericolul imposturii populiste

Din nefericire, putem identifica deriva dreptei – care e din ce în ce mai extremă, mai populistă – și în multe state europene. Tocmai de aceea nu mai putem discuta despre autencitate identitară întrucât avem de-a face cu o dreaptă a imposturii care a învățat foarte multe de la extremismul de factură stângistă. Poate că nu degeaba se vorbește, din ce în ce mai insistent, despre un internaționalism al dreptei.

Avem nevoie de o dreaptă adevărată

În România, eu nu consider că avem, actualmente, o dreaptă autentică. Drept urmare, oamenii de bună-credință care au convingeri de dreapta nu își mai găsesc locul. Personal, eu – care am militat întotdeauna pentru o dreaptă reală – nu mă simt reprezentată de partidele din România. Totuși, este de-a dreptul trist că, la 26 de ani de la Revoluție, nu mai am cu cine să votez. Tot ce pot spera este ca această sitiuație să se schimbe. Avem nevoie de o dreaptă adevărată.

 

sursa foto rfi.ro